Je kijkt naar buiten en fantaseert hoe je wijk eruitziet zonder al die grijze stoeptegels en stukken asfalt. Hoe zou het zijn als er meer bomen, planten en slootjes door de straat kronkelen? Die vraag was het startschot voor het project ‘De Bron van Middelland’ van architect Marc Bukman (51) en kunstenaar Ruud Reutelingsperger (55). Een project dat ervoor moet zorgen dat de betonnen jungle rondom recreatiecentrum Oostervant, in de wijk Middelland, langzaam verandert in een vriendelijke, groene omgeving.
Beiden hebben ze de Rotterdamse wijk door de jaren heen zien veranderen. Marc woont er 25 jaar en Ruud 30 jaar. Ze zijn dus wel bekend met de problematiek in de wijk, zoals ondergelopen kelders bij hevige regenval. ‘Tijdens een bewonersavond raakten we geïnspireerd door de bevlogenheid van John Jacobs van Water Sensitive Rotterdam, die ook aanwezig was. ‘We besloten: laten we een leuk plan bedenken hoe we met water dit gebied kunnen transformeren’, zegt Ruud.
Zelf omschrijven ze ‘De Bron van Middelland’ als een visioen van henzelf en bewoners. In Oostervant kun je bowlen, zwemmen, sporten of gezellig samenkomen. Marc en Ruud vinden het dan ook jammer dat de buitenkant van het gebouw niet uitstraalt wat er in de binnenkant wél te vinden is. Water en groen, waar je elkaar kunt ontmoeten en samen activiteiten kunt ondernemen. Dat zouden ze ook terug willen zien in het straatbeeld in Middelland.
De waterproblematiek in hun eigen wijk heeft ze geïnspireerd tot het bouwen van een impluvium op het Henegouwerplein. Dat is een bouwwerk met open dak in de vorm van een trechter en een waterbassin in het midden. Op die manier vingen de Romeinen vroeger regenwater op voor hergebruik. Het eerste prototype staat nu onder constructie op het Henegouwerplein. Het impluvium is het eerste initiatief van ‘De Bron van Middelland’. Het impluvium staat symbool voor de waterproblematiek in Rotterdam en kan tegelijktijdig overtollig water opslaan.
‘Het is belangrijk dat we bij een hoosbui het regenwater op zoveel mogelijk plekken vasthouden. Bijvoorbeeld, op de daken, in waterpleinen, in kratten onder de grond of in ons impluvium. Zodat het water niet in één keer het riool inloopt. Want de riolen kunnen dat niet aan en overstromen’, zegt Marc. Samen met bewonersplatform Mooi, Mooier, Middelland proberen ze bewoners te stimuleren om zich bezig te houden met hun leefomgeving. Ze worden actief betrokken bij de plannen en mogen stemmen op veranderingen in de wijk. ‘We willen polders en slootjes door de wijk laten lopen en bewoners de keuze geven om hun eigen regenpijp af te koppelen van het riool en hierop aan te sluiten. Op die manier wordt Middelland een waterrijke omgeving’, volgens Marc.
‘De Bron van Middelland’ is geen project dat binnen een paar maanden of een jaar af is. Maar Marc en Ruud zien al wel langzaam veranderingen in de wijk en mogelijkheden in andere wijken. Samen met Water Sensitive Rotterdam hopen ze in de toekomst ook in andere wijken projecten op te zetten waarin klimaatverandering centraal staat.